De Drie Belangrijkste Leasevormen: Wat Past het Beste bij Jouw Behoeften?

Welke leasevorm past het beste bij jou?

Een auto leasen kan op verschillende manieren. Je kunt kiezen voor een zakelijke overeenkomst indien je een bedrijf hebt, heb je dit niet dan is private lease het meest voor de hand liggend. 

De Drie Belangrijkste Leasevormen: Wat Past het Beste bij Jouw Behoeften?

Leasevormen zijn er eigenlijk?

1. Operational lease

2. Financial lease

3. Shortlease

Kinderen schrijven op krijtbord. De Drie Belangrijkste Leasevormen: Wat Past het Beste bij Jouw Behoeften?

Operational Lease

Operationele lease is momenteel de meest populaire leasevorm, zowel voor zakelijke als particuliere klanten. Voor particulieren is het leasen van een tweedehands auto, een vorm van operationele lease, steeds aantrekkelijker geworden. Deze leasevorm wordt altijd afgesloten door een natuurlijk persoon. Hoewel operationele lease voorheen voornamelijk werd gebruikt in zakelijke contexten, is het sinds 2015 ook populair bij particulieren. Dit heeft geleid tot de introductie van private lease, waarvoor de branchevereniging van leasemaatschappijen in Nederland het ‘Keurmerk Private Lease’ heeft opgezet. Zowel voor auto leasen zakelijk als voor particulier gebruik biedt het ‘Keurmerk Private Lease’ garanties en zekerheden. Een tweedehands auto leasen is uiteraard ook mogelijk, dit wordt vaak verwoord in de term occasion lease. Bij watkanikleasen.nl klan de consument gemakkelijk berekenen wat zijn/haar leasebudget door middel van de private lease calculator.

Financial lease

Bij financiële lease staat de financiering centraal, waarbij het voertuig dat wordt gefinancierd geheel of gedeeltelijk onder de lease valt. Feitelijk is financiële lease een vorm van lening waarbij een bedrijf of particulier geld leent om een auto te financieren. Het restwaarderisico ligt in dit geval bij de lessee. Bij een bedrijf wordt de financiering geactiveerd op de balans en wordt het voertuig als activum opgenomen. Voor particulieren betekent dit dat ze een persoonlijke lening aangaan waarbij de financiering gekoppeld is aan het voertuig. Een soortgelijke financiering kan niet als private lease worden beschouwd. De financial lease rente speelt bij deze leasvorm dus een grote rol. In veel gevallen wordt er bij een een financial lease contact gewerkt met een aanbetaling, vaak is het zo dat als de aanbetaling hoog genoeg is, er een jaarcijfers hoeven te worden overlegd. Leuk om te weten, financial lease zonder jaarcijfers is dus mogelijk.

Het eigendom van het voertuig en het restwaarderisico ligt bij financiële lease dus bij de lessee. Het voertuig wordt ook geregistreerd op naam van de lessee. De leasemaatschappij, bank of andersoortige financieringsmaatschappij zal in veel gevallen een verstrekkingsvoorbehoud op de tenaamstelling laten plaatsen (RTL melding), met een verstrekkingsvoorbehoud verstrekt de lessor onder voorbehoud de tenaamstelling van het voertuig op naam van de lessee. De lessee kan dus niet zomaar de auto verkopen en overschrijven op een andere naam, hiervoor heeft de lessee toestemming nodig van de lessor. Reden voor een lessor om een verstrekkingsvoorbehoud te plaatsen is het behouden van een onderpand op de financiering. Financial lease wordt door de MKB’er veel toegepast op occasions (occasion lease).

Shortlease

“Shortlease is een huuroptie met een minimale looptijd van 6 maanden en een maximum van 12 maanden. Wanneer je kiest voor een shortlease-auto, heb je de keuze uit een selectie auto’s (nieuw/jong gebruikt) die beschikbaar zijn in de bestaande huurvloot. Er is geen mogelijkheid om het voertuig naar wens te configureren. Maandelijks worden huurpenningen betaald, waarbij alle vaste en variabele kosten die nodig zijn om een auto te laten rijden, zijn inbegrepen:

  • Afschrijving
  • Wegenbelasting
  • Verzekering
  • Onderhoud en reparatie
  • Banden
  • Vervangend vervoer
  • Pechhulp

Het is belangrijk op te merken dat een eigen risico van toepassing is in een dergelijke huurovereenkomst. De hoogte van het eigen risico wordt vastgesteld door de verhuurder. Kort gezegd is shortlease niet meer of minder dan het huren van een auto voor een langere termijn.”

Heb je vragen over de verschillende leasevormen? Wij hebben de antwoorden! Ontdek alles wat je moet weten, van de voordelen tot de voorwaarden.

Nieuwsgierig naar private lease? Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen. Van de voordelen tot de voorwaarden, we hebben alles voor je op een rijtje gezet. Wil je nog meer weten? Neem gerust een kijkje op onze uitgebreide FAQ-pagina, waar we alle details over private lease voor je hebben uitgelicht..