Keurmerk Private Lease: Veiligheid en Betrouwbaarheid

Wat is het keurmerk Private Lease?

Het leasen van auto’s in Nederland is al geruime tijd een gangbare praktijk. In het begin waren consumenten echter sceptisch. Een vast maandelijks bedrag betalen voor een auto die niet van jou is? Dat roept vragen op… of toch niet?

 

Logo-Keurmerk-Private-Lease

Terechte scepsis...

Op sommige vlakken hebben Nederlandse consumenten een punt. Het is begrijpelijk dat je je afvraagt of dit wel de veiligste optie is. Wat houdt zo’n langdurige verplichting eigenlijk in, en nog belangrijker, wat zijn de regels?

Hoe zit het nou eingelijk?

Met name deze laatste vraag – “wat zijn de spelregels” – is cruciaal om te begrijpen voordat je een beslissing neemt.

Volwassen markt

Sinds 2015 heeft Private Lease een enorme groei doorgemaakt, van een financiële dienst waar met argwaan naar werd gekeken, tot een manier om gemakkelijk en veilig aan vervoer te komen. Deze groei heeft geleid tot een volwassen markt, waar tot 2021 ongeveer 231.000 auto’s deel van uitmaakten.

Aanbieders

Met groei komen verschillende aanbieders en marktwerking. Dat klinkt logisch, toch? Een nadeel van meerdere aanbieders en dus marktwerking is dat zonder regulering de spelregels kunnen variëren tussen verschillende aanbieders. De bekende addertjes onder het gras.

Keurmerk Private Lease

Om hier een einde aan te maken heeft de brancheorganisatie van Nederlandse autoleasemaatschappijen (VNA) “Het Keurmerk Private Lease” in het leven geroepen. Elke leasemaatschappij die bij “Het Keurmerk Private Lease” is aangesloten, voldoet aan bepaalde voorwaarden en hanteert minimaal dezelfde algemene voorwaarden als andere leasemaatschappijen die zijn aangesloten bij “Het Keurmerk Private Lease“. Daarnaast kunnen deze maatschappijen aanvullende voorwaarden toevoegen die gunstiger zijn dan de algemene voorwaarden.

De aanvullende voorwaarden van verschillende private lease maatschappijen kunnen op diverse gebieden van elkaar verschillen. Enkele mogelijke verschillen zijn:

 1. Kilometerbundels: Sommige maatschappijen bieden flexibele kilometerbundels aan, terwijl andere mogelijk striktere limieten hanteren.
 2. Schadeafhandeling: De procedure en voorwaarden met betrekking tot schadeafhandeling kunnen variëren, zoals het eigen risico bij schade.
 3. Onderhoudsregelingen: Voorwaarden met betrekking tot regulier onderhoud, zoals wie verantwoordelijk is voor de kosten en waar het onderhoud moet plaatsvinden, kunnen verschillen.
 4. Opties en accessoires: Sommige maatschappijen bieden mogelijk meer flexibiliteit bij het toevoegen van opties en accessoires aan het leasecontract.
 5. Flexibiliteit bij contractduur: De mogelijkheid om de contractduur aan te passen of het contract eerder te beëindigen kan per maatschappij verschillen.
 6. Extra diensten: Sommige maatschappijen bieden extra services aan, zoals pechhulp of vervangend vervoer, die niet standaard in het leasecontract zijn inbegrepen.

Het is essentieel om de aanvullende voorwaarden van elke maatschappij zorgvuldig te vergelijken om de beste optie te vinden die aansluit bij je behoeften en voorkeuren.

Verschillende opties

Auto’s leasen kan op verschillende manieren. Voor bedrijven is er een zakelijke overeenkomst, maar als particulier is private lease de meest voor de hand liggende keuze. Tegenwoordig is het mogelijk om allerlei soorten auto’s te leasen, van stadsauto’s tot SUV’s, voor elk wat wils.

Dit zijn de vijf zekerheden van het Keurmerk Private Lease:

 1. Eerlijke voorwaarden
 2. Compleet product
 3. Bescherming tegen te hoge financiële lasten
 4. 14 dagen bedenktijd
 5. Zekerheid bij klachten

Vragen? Wij hebben de antwoorden!

Heb je vragen over private lease? Hier zijn de antwoorden op veelgestelde vragen. Wil je meer informatie? Neem een kijkje op onze FAQ-pagina.