De Elektrische Revolutie: Van Tankstation naar Oplaadstation

Elektrisch autorijden, hoe werkt dat eigenlijk?

Elektrisch rijden verwijst naar het gebruik van elektrische voertuigen (EV’s) die worden aangedreven door elektriciteit in plaats van traditionele brandstoffen zoals benzine of diesel. Elektrische voertuigen maken gebruik van een elektromotor die wordt gevoed door een oplaadbare batterij. Bekijk hier het aanbod elektrische auto’s bij watkanikleasen.nl

Elektrische auto met laadkabel

1. Aandrijving

Elektrische aandrijving: Elektrische auto’s worden aangedreven door een elektromotor in plaats van een interne verbrandingsmotor. De elektromotor wordt gevoed door een oplaadbare batterij die in de auto is geïnstalleerd. Dit betekent dat er geen verbranding van brandstof plaatsvindt, waardoor elektrische auto’s geen uitlaatgassen produceren tijdens het rijden.

2. Actiradius

De actieradius van een elektrische auto verwijst naar de afstand die de auto kan afleggen op een volledig opgeladen batterij voordat deze opnieuw moet worden opgeladen. De actieradius varieert tussen verschillende modellen en merken van elektrische auto’s. Het is belangrijk om te overwegen hoe ver je typisch rijdt en of de actieradius van de auto aan jouw behoeften voldoet.

3. Opladen

 Elektrische auto’s moeten worden opgeladen via een elektrische voedingsbron. Er zijn verschillende manieren om een elektrische auto op te laden:

 • Thuisladen: Je kunt een laadstation thuis laten installeren om jouw auto op te laden. Dit wordt vaak gedaan met behulp van een wallbox die op het elektriciteitsnet is aangesloten. Thuisladen is handig omdat je jouw auto ’s nachts kunt opladen en elke ochtend met een volle batterij kunt vertrekken.
 • Openbaar laden: Er zijn openbare laadstations beschikbaar op veel openbare plaatsen, zoals parkeerplaatsen, winkelcentra en tankstations. Deze laadstations kunnen verschillende laadsnelheden bieden, variërend van langzaam (bijvoorbeeld 3,7 kW) tot snel (bijvoorbeeld 50 kW of hoger). Sommige snellaadstations kunnen de batterij van een auto binnen 30 minuten tot 80% opladen, afhankelijk van het voertuigmodel en de laadcapaciteit.
 • Snelladen: Snellaadstations maken gebruik van hogere vermogensniveaus (150kw tot 350KW) om de laadtijd te verkorten. Deze stations zijn vooral handig voor langeafstandsreizen of wanneer je snel wilt bijladen onderweg. Het is belangrijk op te merken dat niet alle elektrische auto’s compatibel zijn met snelladen (oude modellen), dus het is belangrijk om te controleren of jouw auto deze functie ondersteunt. Tegenwoordig is vrijwel ieder model voorzien van een dergelijke functie.

4. Kosten

De kosten voor het opladen van een elektrische auto kunnen variëren, afhankelijk van de elektriciteitsprijs en het laadniveau. Over het algemeen is het opladen van een elektrische auto goedkoper dan het tanken van een conventionele brandstofauto. Daarnaast zijn de onderhoudskosten van een elektrische auto vaak lager, omdat ze minder bewegende onderdelen hebben die onderhoud nodig hebben, zoals olieverversingen of het vervangen van uitlaat- en filtersystemen. Wil je meer weten over het onderhoud bij het rijden van een auto een private lease contract, bekijk dan de onze FAQ, hier staat duidelijk aangegeven wat er allemaal is opgenomen in een private lease contract.

5. Subsidies

In 2024 is er een subsidiebudget van € 58 miljoen voor nieuwe elektrische auto’s en € 29,4 miljoen voor gebruikte auto’s. Voorwaarden staan in de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Een ontbindende voorwaarde in de overeenkomst biedt de mogelijkheid om de koop of lease te ontbinden als de subsidie niet wordt toegekend.

 • De subsidie voor een nieuwe auto bedraagt € 2.950, voor een tweedehandsauto (occasion) € 2.000.
 • De auto moet op of na 1 januari 2024 op jouw naam zijn gezet in het kentekenregister.
 • Je koopt of least de elektrische auto als particulier, bij lease gaat het om private lease.
 • Je moet ingeschreven staan op een Nederlands adres.
 • De auto moet op jouw naam staan; er is geen subsidie voor ondernemers.
 • Het betreft een kleine of compacte middenklasse auto met een catalogusprijs tussen € 12.000 en € 45.000. Raadpleeg de Autolijst SEPP op de website van RVO voor subsidiemogelijkheden.
 • De auto moet volledig elektrisch zijn met een accubereik van minstens 120 kilometer.
 • Bij aankoop moet de auto 3 jaar op jouw naam blijven staan. Verkoop je binnen 3 jaar, dan moet een deel van de subsidie worden terugbetaald.
 • Bij private lease wordt de subsidie maandelijks uitbetaald. Beëindig je de lease binnen 4 jaar, dan stopt de subsidie. Voor subsidie bij lease moet de leasemaatschappij het Keurmerk Private Lease hebben.
 • Bij aanschaf van een tweedehands auto (occasion) moet deze gekocht worden bij een autobedrijf met RDW-erkenning Bedrijfsvoorraad.

Raadpleeg de website van RVO voor alle voorwaarden en om de subsidie aan te vragen. De aanvraag kan worden ingediend voordat de auto is geleverd of op naam is gezet.

 

Verschillende Soorten EV's (Electric Vehicles)

Ontdek de diverse wereld van elektrische voertuigen (EV’s) die in Nederland verkrijgbaar zijn! Van compacte stadsauto’s tot ruime SUV’s en sportieve sedans, er is voor elk wat wils. Merken zoals Tesla met modellen als de Model 3, Model Y en Model S, Nissan met de Leaf en Ariya, en Volkswagen met de ID.3, ID.4 en ID.5 bieden een scala aan opties. Of je nu op zoek bent naar een elektrische hatchback, een crossover of een luxe sedan, er is altijd een EV die bij jouw behoeften past. Bezoek Watkanikleasen.nl en gebruik de zoekmachine om jouw perfecte elektrische auto te vinden!

Vragen? Wij hebben de antwoorden!

Heb je vragen over private lease? Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen. Wil je meer weten? Bezoek onze FAQ-pagina.

1. Kan ik een auto leasen met 2toDrive?

Sinds 15 maart 2018 is 2toDrive in Nederland van kracht, waardoor jongeren vanaf 16,5 jaar kunnen beginnen met rijlessen en vanaf 17 jaar het praktijkexamen mogen afleggen. Onder begeleiding mogen zij tot hun 18e verjaardag rijden, waarna ze zelfstandig mogen rijden. Regels hieromtrent kunnen verschillen per leasemaatschappij, dus het is raadzaam om de voorwaarden goed te controleren voordat een leaseovereenkomst wordt afgesloten.

2. Hoe kom ik erachter dat mijn private lease contract (bijna) afgelopen is?

Je ontvangt doorgaans automatisch een e-mail van jouw leasemaatschappij wanneer je contract bijna afloopt, ongeacht of je een occasion leasecontract of een leasecontract voor een nieuwe auto hebt. Dit bericht wordt meestal gestuurd tussen 9 en 3 maanden voor het einde van je contractperiode. Zo heb je voldoende tijd om een nieuwe auto uit te zoeken en eventuele vervolgstappen te regelen.

3. Wijzigt de maandtermijn tijdens de looptijd?

In de onderstaande gevallen kan de leasemaatschappij de maandtermijn aanpassen:

 1. Bij wijziging of invoering van belastingen en/of heffingen.
 2. Bij wijziging van de aanschafprijs van de auto na ondertekening van het leasecontract en voor aflevering van het voertuig.

Indien een dergelijke aanpassing plaatsvindt, heeft de consument ook het recht om het leasecontract te ontbinden.

4. Wat moet ik betalen al ik schade heb aan mij private lease auto?

Bij schade met je leaseauto betaal je alleen een eigen bijdrage als de schade niet verhaald kan worden op een tegenpartij. De maximale eigen bijdrage bij Private Lease is €500,- per incident. Bij meer dan twee schades binnen 12 maanden kan de eigen bijdrage voor de rest van de leaseperiode verhoogd worden, maar nooit hoger dan €1.000,- per schadegeval.

5. Wat is een draag krachtnorm?

Om te voorkomen dat consumenten die een private leasecontract willen afsluiten in financiële problemen komen, beoordeelt elke leasemaatschappij de consument op basis van de draagkrachtnorm. Dit wordt vastgesteld door het opvragen van documenten zoals loonstroken, legitimatiebewijs en bankafschriften, evenals het controleren van het betaalverleden bij het BKR.

Kies de beste private lease auto voor jou

Ontdek de perfecte private lease aanbieding die bij jou past! Klik hieronder om ons uitgebreide aanbod te bekijken en vind de ideale leaseoptie die aansluit bij jouw behoeften en budget.